Homilie van de TV-mis van 13 oktober 2024 te Grimbergen

De gelijkenis van het trouwfeest die we zojuist hebben gehoord in het evangelie confronteert ons met de harde realiteit van ons dagdagelijkse kerk-zijn vandaag, als christenen. Een koning geeft een feest voor het huwelijk van zijn zoon — zijn troonopvolger — maar geen van de belangrijke gasten, geen van de naaste vrienden en familie, geen van de notabelen komt opdagen.
De koning is teleurgesteld en zegt: maak nu mijn feest tot een feest voor iedereen. De mensen die ik had uitgenodigd, zijn het niet langer waard om te komen. Ga daarom naar de belangrijke wegen en drukke kruispunten en nodig iedereen uit. Want echte vreugde is die vreugde die door iedereen gedeeld en beleefd wordt. Daarover gaat “de geest van wijsheid”: niemand uitsluiten van de vreugde van het Evangelie, dat woord van God dat levend en levengevend is, zo hoorden we in de tweede lezing.
“Ga en nodig iedereen uit voor het trouwfeest”! Dat is ook het thema dat paus Franciscus dit jaar heeft uitgekozen voor de missiemaand.
Die koning had anders kunnen beslissen. Maar Hij besliste moedig voor openheid. Deze openheid nodigt ons uit om ons christen-zijn en ons Kerk-zijn te herbekijken, en het missionair te maken.
Die keuze voor openheid laat ons echt zien wat onze zending is als christenen in deze tijd: de vreugde van het Evangelie delen met iedereen, wie die ook is. Zo is het bij God van wie de koning is het beeld in deze gelijkenis. God wil zijn vreugde en vrede, zijn wijsheid delen met iedereen. Hij wil iedereen echt gelukkig maken. Het maakt niet uit wie je bent, wat je hebt meegemaakt, wat je vreugde en verdriet ook is.
Helaas zijn er of zijn wij misschien wel de mensen die niet willen ingaan op Gods uitnodiging. Mogelijk hebben we vele redenen om zijn uitnodiging af te wijzen: misschien verhinderen onze dagelijkse bezigheden en onze hobby's ons God een positief antwoord te geven. Dan is deze gelijkenis als een wake-up-call die ons op weg zet!
Jezus vergelijkt het koninkrijk van God met zo'n feest waarin iedereen welkom is. Een feest voor iedereen. Een feest waarin we ons allemaal voelen als broers en zussen. Het is een plek waarin het brood wordt gebroken en gedeeld, en waarin we allemaal de vreugde en het verdriet samen delen en dragen.
Jammer genoeg hebben we allemaal talrijke redenen en vele afleidingen die ons ervan weerhouden om God te horen kloppen aan de deur van ons hart. Vaak zijn we bezig met zovele andere dingen zodat we Gods uitnodiging uit het oog verliezen.
Misschien komt Gods uitnodiging in de vorm van een verlangen of een roeping waarvan je voelt dat die misschien wel voor jou is, maar die te moeilijk of te nieuw lijkt te zijn om nu te doen.
Misschien spreekt God tot jou door die glimlach van dat kindje dat je in je armen draagt!
Misschien door zo’n weerloos wezentje in je armen te mogen houden en dan te zien hoe het reageert op je warme liefde als een papa of mama, of als opa of oma denk je aan zovele mensen die zorg dragen voor weerloze mensen.
Misschien spreekt God tot jou door de kreten van de ontelbare kinderen en jongeren die, verlaten in de drukke kruispunten van onze wereld, tot ons kijken met vragende ogen voor een mooie, menswaardige toekomst.
Misschien spreekt God tot jou door het evangelie van vandaag en zegt: ga naar de grote wegen en verkondig dat vrede mogelijk is, zelfs in een wereld die verscheurd is door oorlogen en conflicten.
Misschien komt Gods uitnodiging in de vorm van mensen die, vergeten aan de rand van onze samenleving, duidelijk om onze hulp vragen.
Eén ding is zeker: God nodigt je uit om samen met Hem en vele mensen om je heen de echte vreugde van het dagdagelijkse leven te vieren.
Dus, vriend, wie je en waar je ook bent, God nodigt je uit. We hoeven alleen maar ons hart, onze ogen en oren te openen om zijn uitnodiging te ontvangen en ons aan te sluiten bij zijn feest waar iedereen uitgenodigd is, en waartoe wij op onze beurt geroepen zijn om anderen uit te nodigen door woorden en daden. Ja, de missie “voor” allen vraagt de inzet “van” allen.
Veel dank aan iedereen die, in parochies en pastorale eenheden, in ziekenhuizen en rusthuizen, in scholen en opvanghuizen, etc., zich engageert om deze missionaire droom waar te maken, voor iedereen.

Théogène Havugimana, directeur Missio-België
Grimbergen, 13 oktober 2024