
Zondag 16 maart 2025 was Missio België te gast op het tweede catechetische moment van het werkjaar in de pastorale eenheid van Solre-sur-Sambre, in het bisdom Doornik. Op vraag van Pascal Cambier, zonepastoor van de pastorale eenheid, kregen Tom Heylen en Emmanuel Babissagana de kans om Missio voor te stellen aan de deelnemers, volwassenen en kinderen, die in groten getale kwamen.
Vier hoogtepuntenDeze voormiddag was opgebouwd in 4 delen, te beginnen met een gezellig ontbijt tussen 9 en 9.45 uur in de kerk, gevolgd door een voorstelling aan de hand van drie video's die enkele impressies gaven van projecten die Missio steunt. Vervolgens gingen de kinderen en hun catechisten naar de parochiezaal en bleven de volwassenen in de kerk. Dit alles om voor beide groepen te ontdekken wat Missio doet, respectievelijk door onze collega's Tom Heylen en Emmanuel Babissagana. De dag werd afgesloten met een eucharistieviering om 11 uur.
Een warm en broederlijk onthaalVanaf 9 uur 's morgens (en al iets eerder voor de organisatoren) zag de Heilige Maagdkerk in Grand-Reng de ene na de andere familie binnenkomen, velen vergezeld van hun kinderen. Een door de pastorale animatieploeg verzorgd ontbijt wachtte hen achteraan in de kerk op. Een mooie gelegenheid tot een warme ontmoeting en uitwisseling tussen parochianen, pastorale verantwoordelijken en de medewerkers van Missio. Meteen het begin van een zichtbaar zonnige dag, zowel in de harten van de aanwezigen als buiten.
Levende projectenNa het gezellige ontbijt nodigt Pascal Cambier de gemeenschap uit om te gaan zitten. De medewerkers van Missio werden voorgesteld en hij vertelde kort de geschiedenis van de Pauselijke Missiewerken, in België gekend onder de naam Missio, beginnend bij de oprichting in de negentiende eeuw door de jonge Pauline Jaricot uit Lyon. Vervolgens benadrukte hij de essentiële rol die Missio speelt binnen de Kerk, in het bijzonder de levende solidariteit die zij bevordert tussen christelijke gemeenschappen.
Drie korte video’s maakten dit onmiddellijk concreet: de bouw van een kerk in Sri Lanka, de noodzaak van degelijke vervoersmiddelen voor pastorale zorg in de DRCongo, en de laatste over de hulp die Missio verleent aan een weeshuis in Kameroen. Beelden die zichtbaar hun doel bereikten, namelijk parochianen kennis te laten maken met Missio.
Iedereen missionarisIn de parochiezaal, vlakbij de kerk, ontdekten de kinderen, vergezeld door de catechisten en Tom Heylen, dat ook zij iets betekenen voor Missio. Het begon met een korte terugblik op de drie video’s. Ze waren verwonderd te zien hoe de hele gemeenschap, ouders en kinderen, vrouwen en mannen, betrokken zijn bij de bouw van een parochiekerk in Sri Lanka. Het meest ontroerende voor hen was echter de ontdekking van de moeilijke leefomstandigheden waarin de kinderen van het weeshuis Sinte Rita in Kameroen moeten leven. Het is tijd om echt missionaris te worden, merkte een van hen op.
Dit werd gevolgd door een spel "Iedereen missionaris", waardoor de kinderen verschillende aspecten van de missie konden ontdekken. Ondanks de beperkte tijd waren ze in staat om voldoende te weten over hun mogelijke missionaire keuze, en over hun mogelijkheden bij het helpen van medemensen die in onze armere zusterkerken wonen.
Ten slotte hadden ze plezier met het versieren en aansnijden van enkele cakes die ze trots naar het altaar brachten tijdens de offerandeprocessie. Deze stukjes cake werden vervolgens na de viering verkocht ten voordele van projecten van Missio, waardoor het motto van de Missio-kinderen "Kinderen helpen kinderen" heel concreet werd. Een mooie ontdekking van hun missionaire roeping en een vreugdevolle opening naar de universele Kerk, die na de viering achterin de kerk een vervolg kenden doorheen uitwisselingen en het delen van stukjes cake.
Missio voor de WereldkerkOndertussen bleven de volwassenen in de kerk voor een uitgebreidere presentatie van de Pauselijke Missiewerken / Missio. Onder meer de identiteit van Missio, haar missie, haar doel, haar specificiteit, haar behoeften en de rol van christenen hierin stonden op het menu.
Identiteit: Wat de identiteit betreft, werd eraan herinnerd dat Missio-België behoort tot het netwerk van de Pauselijke Missiewerken (PMW), dit is een netwerk van de katholieke Kerk met nationale secretariaten in zo'n 130 landen.
Opdracht: Het ideaal van geestelijke en materiële solidariteit van de eerste christelijke gemeenschappen, zoals ons aangereikt in de Handelingen van de Apostelen, zoveel mogelijk omzetten in daden: “De menigte die het geloof had aangenomen, was een van hart en een van ziel en er was niemand die iets van zijn bezittingen zijn eigendom noemde; integendeel zij bezaten alles gemeenschappelijk. (…) Er was geen enkele noodlijdende onder hen, omdat allen die landerijen of huizen bezaten, deze verkochten en de opbrengst ervan meebrachten (…) Aan ieder werd daarvan uitgedeeld naar zijn behoefte. (Hand 4:32-35). Op deze manier werden de bijbelse wortels van de missie van het PMW voorgesteld, die er dus concreet in bestaat om door gebed en financiële solidariteit tussen alle christelijke gemeenschappen bij te dragen aan de verspreiding van het evangelie naar alle uithoeken van de wereld.
Doel: de parochianen konden dus gemakkelijk begrijpen dat het doel van de PMW was om christenen van over de hele wereld ertoe te brengen zichzelf te erkennen als leden van één Lichaam, dat van Christus, en elkaar te ondersteunen, elk naar zijn of haar mogelijkheden, bij het volbrengen van hun gemeenschappelijke missie de Blijde Boodschap te verkondigen.
Specificiteit: dit doel toont de specificiteit van Missio, die verschilt van traditionele NGO's waarvan de solidariteit in wezen materieel en eenrichtingsverkeer is, van rijk tot arm. Het maakten de parochianen zeer gevoelig voor de evangelische solidariteit die door Missio wordt aangemoedigd, zowel geestelijk als materieel, en niet van de rijken tot de armen, maar tussen alle leden van dezelfde familie, van hetzelfde lichaam. Zo bidt iedereen voor iedereen, en iedereen, ook onze zusterkerken in de armste landen, draagt bij aan het universele solidariteitsfonds van de Kerk en ontvangt in overeenstemming met zijn behoeften, een deel van de beschikbare middelen.
Noodzaak: Vervolgens werd aan de gelovigen uitgelegd dat elk jaar 1/3 van de projecten die aan het PMW worden voorgelegd, geen financiering ontvangt wegens een gebrek aan voldoende middelen. Aan de ene kant is het een gelegenheid om meer te bidden voor elkaar om zo een nieuwe wind van missionaire solidariteit in onze Kerken te laten waaien. Parochianen worden zo ook aangespoord om genereuzer te zijn voor hun eigen Kerk, en niet enkel voor humanitaire projecten. Ze werden eraan herinnerd dat alleen gelovigen bijdragen aan de bouw van een kerk, een seminarie, of de vorming van priesters, enz. Dit is des te duidelijker daar Missio geen overheidssteun ontvangt en geen fiscale attesten mag uitreiken.
Wat christenen doen voor hun KerkDe kennismaking eindigde met concrete acties en initiatieven die christenen zouden opzetten voor Missio of de universele Kerk, gezien de voortdurende daling van de giften doorheen de jaren. De steun vanuit België aan het universele solidariteitsfonds van de Kerk vandaag bedraagt nauwelijks 0,5% van de bijdragen op wereldvlak. Het regelmatig steunen met bijvoorbeeld een doorlopende opdracht, Missio opnemen als begunstigde in een testament, het kopen en/of verkopen van onze missionaire producten (kruisjes, kaarsen, pralines, enz.), of het sponsoren van een seminarist zijn maar enkele suggesties.
Samen bidden en vierenDe catechetische voormiddag werd afgesloten met een sfeervolle eucharistieviering voorgegaan. Tijdens deze viering bedankte Pascal Cambier Missio voor het herinneren aan de gemeenschap van de UP van Solre-sur-Sambre aan de essentiële banden van eenheid en solidariteit tussen christenen, als kinderen van dezelfde Vader en leden van één en hetzelfde lichaam, dat van Christus. Deze eenheid, zo benadrukte hij verder, is zowel een gave van God als een uitdaging die dagelijks moet worden uitgevoerd, door gebed en daden van broederlijke solidariteit en naastenliefde, met de genade van de heilige Geest.
Niet met lege handen huiswaartsAan het einde van deze mooie voormiddag, met meer dan honderd aanwezigen, jong en oud, samenbracht, mochten we vaststellen hoeveel parochianen zich haastten om onze "missionaire producten" te kopen ten voordele van onze armere zusterkerken: kaarsen, Bethlehemkruisen, chocolade. Een ook de cake viel in de smaak!. Een antwoord in actie op onze uitnodiging tot meer solidariteit. De foto's van die dag zijn daar een sprekend getuigenis van.
Hartelijk dankMissio bedankt de hele pastorale eenheid voor dit warme onthaal, voor de uitingen van waardering, aanmoediging, suggesties van alle kanten; ook voor de steunbetuigingen, biddend dat dit mooie missionaire elan zal aanhouden en dat het gezaaide woord overvloedige en blijvende missionaire vruchten zal dragen, in Solre-sur-Sambre en daarbuiten. Een speciaal dank-u-wel aan priester Cambier, aan de animatieploeg van de pastorale eenheid en aan de gastvrije dame die ons genadig uitnodigde voor de lunch na de viering.
GOED OM TE WETENMissio blijft beschikbaar om catechetische dagen of andere activiteiten die in de pastorale eenheden wordt georganiseerd, te komen animeren. Aarzel niet om contact hiervoor met ons op te nemen met Tom Heylen,
coordinator@missio.be, 0471 51 65 66
Emmanuel Babissagana